Популярне

Сашко Брама: Дуже важко щось говорити людині, очей якої я не бачу.

Ім’я Сашка Брами добре відоме поціновувачам нетрадиційного театру. Напередодні вистави-концерту R+J розмовляємо з автором проекту про виставу, творчість і любов. 
Всі охочі можуть побачити виставу 13 і 14 квітня в львісьому театрі ім. Леся Курбаса. Початок о 19:00.

Як давно виникла ідея такої вистави? Скільки часу пройшло від ідеї до перших репетицій?

Робота над проектом розпочалася близько року тому. Спершу ми мали лише текст Шекспіра і простір для імпровізації. Ставити все як написано класиком не мало ніякого змісту, тому ми дуже уважно вчитувалися в текст, щоб зрозуміти, про що б ми хотіли розповісти цю історію та яким чином це можна зробити. Концепція розроблялася близько трьох місяців, після чого почалися перші репетиції та робочі покази на глядача. Ці покази допомогли нам зрозуміти, що матеріал потрібно переписати наново, чим ми і зайнялись. Також варто сказати, що у нашій виставі не звучить жодного слова, написаного Шекспіром. 

Ваша вистава - історично не перша спроба вирвати шекспірових героїв з їх часу. Як ви побачили Ромео і Джульєтту виразниками нинішніх подій?

Це очевидні речі. Тут навіть річ не втому, щоб побачити це, а в тому, щоб відповісти на питання: чи можлива любов між цими двома сім’ями, як нам далі жити після того, що відбулося і що продовжує відбуватися. Працюючи над проектом, ми спілкувалися з жителями сходу, аби почути їх. В результаті цього спілкування особисто я зрозумів, наскільки велика прірва між нашим та їхнім світом. Думаю, що ця ненависть надовго і жодні смерті, як у Шекспіра, не вгамують її.

Як складалася співпраця з іншими учасниками проекту? Чи відразу вдалося знайти однодумців?

Бувало по-різному. Найважче, в таких безбюджетних проектах як наш, зібрати людей з потрібними професійними навиками, які б погодились витратити час не на заробляння грошей, а на експерементальну виставу. Це сталося не одразу.

Чому музичною складовою проекту є саме ню-метал?

Про ситуацію, яку ми зараз маємо в Україні, можна тільки кричати. Ню-метал – це крик. Також цей жанр дає широке поле для музичних експериментів, в тому числі і з електронною музикою, яку ми дуже активно використовуємо.  

Ви вірите, що любов врятує світ?

Всі Священні Писання говорять про це. Думаю, що багато хто чув, що любов довготерпить, милосердствує, не заздрить, не величається, не рветься до гніву, не думає лихого. Любов – це Божий дар, це те, до чого потрібно прагнути. До чого ми прагнемо, те і маємо, маємо такий світ.

Чи плануєте показувати виставу ще десь, крім Львова?

19 квітня ми показуємо виставу на фестивалі Radikal Jung в Мюнхені. Що буде далі, мені поки що важко сказати. 

Що хочете сказати нашим читачам?

Дуже важко щось говорити людині, очей якої я не бачу.

_________________________

Довідка організаторів

«R+J» – ініціали героїв нового часу Роми та Юлії. Він зі Львова, вона з Донецька. Сашко Брама львівський режисер здійснив спробу розповісти в театрі про те, що відбулося з усіма нами минулої зими і про те, що відбувається з нами й досі… Вистава створена на межі пошуків між театром, музикою та кіно. Ця історія є ремейком найтрагічнішої п’єси Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта»… Давня війна родів Монтеккі й Капулетті трансформується у неприязнь Сходу і Заходу України. В «R+J» цей конфлікт спирається на багатолітні міфи, гучні заяви політиків, облудливі теленовини, агресивну антиукраїнську пропаганду. Багато жертв, ще більше образ та страхів. Рома та Юлія зустрічають у Києві під час Революції Гідності. Вони діти двох різних світів, однак коханню не відомі ані логіка, ані здоровий глузд. Їх родичі та друзі опинилися по різний бік барикад, під різними прапорами і лозунгами. Але Рома та Юлія обрані, щоб нагадати усім про силу любові, сильнішу за ненависть та біль.

Ліна Сват
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Чер
12
Знайшовши якість і захист: де купити найкращі плівки для ламінування

Чи часто ви знаходите себе у пошуку ідеального рішення для збереження і захисту ваших важливих документів та фотографій? Ламінування є надійним способом зберегти документи від зносу, забруднень та вологості. Якщо ви шукаєте найвищу якість плівок для ламінування, то ви потрапили за адресою! У цій статті ми розкажемо вам про найкращі місця, де можна придбати плівки для ламінування, які гарантовано забезпечать вам бездоганний результат.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією