Популярне

Чи можливо побороти дитяче лихослів’я?

Ваша дитина щойно навчилася читати по складах й тепер не оминає жодної реклами чи назви магазину на вулицях? Вітаємо! Росте ще одна освічена індивідуальність. Та що робити, коли часто букви на парканах, лавочках чи сидіннях в автобусах складаються у лайливі слова, чути які з уст маленької дитини не зовсім приємно?

Якщо ви почули «французькі словечка у дитячому мовленні, то перш за все, з’ясуйте, звідки дитина навчилася цих перлів. Проте, якщо лайлива бесіда є звичною для Вашої сім’ї, то не ламайте собі даремно голови – знання перейшли до чада ще «з материнським молоком» і звинувачувати усіх довкола (вулицю, дитячий садок, сусідів-хуліганів) не можна, бо діти беруть приклад з батьків, переймають не тільки звички, але й мову. Тому правильно звучить повчання: «Не виховуйте дітей, а виховуйте себе, адже вони все одно будуть схожими на Вас».  У такому випадку, якщо Ви хочете, щоб Ваша дитина не засмічувала своє мовлення грубими словами – перестаньте самі їх вживати.
На жаль, навіть якщо ніхто з членів сім’ї не полюбляє нелітературні вирази,  то впливу вулиці уникнути теж складно. Рано чи пізно малюк запам’ятає якесь слово і проведе Вам допит, що воно означає. Признатись чесно, доволі незручна ситуація, але запам’ятайте: маленькі діти вимовляють тільки слово, не розуміючи його сенсу, тому не варто проявляти певні емоції чи акцентувати на ньому увагу. Намагайтеся не сміятися, коли почуєте щось подібне (помилка більшості батьків!), бо дитина неодмінно захоче підняти Вам настрій знову.
Чомусь міцні слівця дуже швидко запам’ятовуються і викорінити їх з ужитку дуже важко. Батьки часом впадають у крайнощі: б’ють дітей, наказують, ставляють у куток, і що найгірше – миють рот з милом! Подумайте логічно: якби Вас побили й нагодували мильною піною, чи не захотілося б Вам поматюкатися? Є набагато кращий спосіб виховання – щира розмова. Поясніть дитині відмінність культурної та вихованої людини від невихованої, змалку, розмовляючи з дитиною, навчіть її, що лаятися непристойно. Стежте за своєю дитиною в період перехідного віку, коли формується її світогляд. Саме тепер можна зламати усі стереотипи й пояснити, що у дорослому житті успішні люди засуджують лихослів’я. Проконтролюйте, з якими дітьми спілкується донька чи син, які у них інтереси.  І перед тим, як вживати радикальні методи виховання, згадайте себе у такому віці, бо «всі ми родом з дитинства». Чи не хотілося Вам, будучи засмученим (-ою) виплеснути усі свої негативні емоції таким методом? Дитині можна пояснити, що нецензурна лайка – це біда, але Ви ніколи не отримаєте впевненості у тому, яке мовлення у Ваших дітей, бо їх життя вже теж навчило «не матюкатися при батьках».
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією