Популярне

Тернопільський собор отримав новий статус (відео)

30 червня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулося урочисте проголошення нового статусу собору Зарваницької Матері Божої, який за Декретом виданим Святішим Отцем Франциском, Папою Римським відтепер носить звання Малої базиліки.

Папа Римський надав собору на Тернопільщині особливий статус. ВІДЕО
01/07/2019 0 Розмір тексту:   версія для друку
30 червня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулося урочисте проголошення нового статусу собору Зарваницької Матері Божої, який за Декретом виданим Святішим Отцем Франциском, Папою Римським відтепер носить звання Малої базиліки.

Для здійснення цієї знаменної події до Зарваниці прибули Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), апостольський нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк), єпископ-помічник Теодор (Мартинюк), єпископ Коломийський Василій (Івасюк), єпископ Бучацький Дмитрій (Григорак) та багато священнослужителів нашої архиєпархії. Спочатку у соборі Зарваницької Матері Божої відбулася урочиста Архиєрейська Свята Літургія, у якій взяли участь тисячі паломників, що так чисельно прибули у цей особливий день до відпустового місця.

«Для того, щоб підкреслити, яким важливим берегом, пристанню для українського народу є Зарваниця, цей собор сьогодні отримає ім’я на весь світ, стане малою Папською базилікою. Це означає, що  цей храм отримає визнання Вселенської Церкви. Святіший Отець наче вказує, якщо хтось хоче врятуватися серед бурі житейського моря, прямуйте до Зарваниці. Ваша Мати там чекає!» – наголосив під час проповіді Блаженніший Святослав.

Після Богослужіння архиєпископ Клаудіо зачитав документ Папи Римського, яким засвідчив надання статусу Малої Папської базиліки собору у Марійському духовному центрі «Зарваниця». В свою чергу митрополит Василій зі словами щирої вдячності звернувся до Отця і Глави нашої Церкви Блаженнішого Святослава та апостольського нунція в Україні архієпископа Клаудіо, а також подарував пам’ятні ікони Зарваницької  Богородиці.

Мала базиліка – це титул, що надається католицьким церквам Папою Римським. Він присвоюється не з огляду на монументальність чи інші архітектурні особливості споруди, а тоді, коли йдеться про непересічну активність вірних і духовенства.
В Україні до цього дня почесний статус носили лише три храми – базиліка Успіння у Львові, базиліка Воздвиження чесного Хреста в Чернівцях і базиліка Святого Апостола Петра в Одесі.

 

Олександр Микитів
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією