Популярне

Казкотерапія для дітей.

Діти дуже чуйно сприймають дійсність. Межа між казкою та справжнім світом для них дуже розмита, тому останнім часом популярним методом впливу на психіку дитини стала казкотерапія.

Причому частенько допомоги фахівця можна уникнути, вивчивши основні методики такої терапії самостійно. Успіх багато в чому залежить від бажання батьків, тому вам треба докласти максимум зусиль, щоб допомогти своїй дитині.
Впливати на тих, кого ми любимо без тиску нелегко. Але за допомогою основ казкотерапії можна позбавитися  більшості дитячих капризів: ліні, небажання бути або іти в дитячий сад, неакуратності, брехні. Іноді такі психотерапевтичні методи допомагають здолати і серйозніші проблеми: страхи та фобії, переживання, пов’язані з втратою близьких або дитячі ревнощі, викликані народженням в сім’ї ще одного малюка.
До двох років свідомість дитини ще тільки починає формуватися, тому малюкам цього віку ще рано починати розповідати казки з метою лікування. А ось з трьох років вони уже починають роздумувати, робити логічні висновки, аналізувати ситуації. Саме у цей період казкотерапія для діток дасть найкращі результати.
Фахівці виділяють два види казок :
1. У першому варіанті головним героєм придуманих вами казок виступає персонаж, який буде схожим на дитину. Він може мати його окремі риси, потрапляти в такі ж ситуації. Дитина сприйматиме його як брата по нещастю і примірятиме досвід поведінки казкового героя на себе. Головне - неповністю копіювати дитину, а дати йому самостійно  зрозуміти, що він у цьому світі не один такий, але «Іванко»,            « Вася» або «Марина» можуть потрапити в схожу ситуацію;
2. Другий тип - це казки про вашу дитину. В оповіданні важливо використовувати знайомі малюкові предмети: назва вулиці, де він живе, ім’я улюбленої іграшки, предмети домашнього користування. Важливо, щоб дитина повірила,що ця розповідь саме про нього. Головна мета – наділити персонажа тими якостями, які хочете побачити у своєму малюку. Простіше кажучи, необхідно створити ідеальну ситуацію, в якій головний герой такий хороший, розумний, акуратний, чуйний, миє за собою посуд і т. д.
Особливості казкотерапії для дітей:
1. Для досягнення максимального ефекту казку слід повторити кілька разів. Можна міняти персонажів, але головний сенс втрачати не можна. Якщо дитині казка припала до смаку, він попросить її повторити. І це дуже хороший знак - значить, для нього вона має велике значення.
2. Не можна застосовувати казкотерапію занадто часто. Наприклад, на позбавлення від ліні відведіть два тижні. А потім сконцентруйте увагу на привченні дитини до акуратності.
3. Мораль дитина повинна зрозуміти сама. Не треба йому розтлумачувати увесь сенс, інакше результату не буде.
4. Не будьте занадто серйозними. Розбавте розповідь жартами, примовками, загадайте малюкові загадки про тварин. Так буде набагато цікавіше для дитини та простіше для вас.
Терапія казками - це відмінний спосіб впливу на поведінку дитини. Усі казки малюк сприймає через батьків. Не треба думати, що ви не впораєтеся або з фантазією у погано. На щастя, зараз інформації предостатньо. Можна пошукати приклади на тематичних сайтах, прочитати книги на цю тему. Але не треба замінювати живе спілкування телевізором або аудіо-оповіданнями. Дитина напевно не захоче слухати і сприймати сторонній голос. Приділяйте своїм найдорожчим побільше вільного часу і лікуйтесь не лише казками, а й приємними відчуттями.
 

Оксана Москалюк
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією