Популярне

Мамам однорічної дитини: чим годувати?

Саме в рочок малюку можна все більше і більше дозволяти скуштувати «дорослої їжі». Варто пам’ятати, що хоч раціон харчування Вашої дитини і став різноманітнішим, потрібно все ж уважно ставитися до дуже твердих продуктів  та продуктів із хімічними домішками (елементи Е).

У віці одного року лікарі рекомендують ввести 4-5-разовий раціон харчування, включаючи два сніданки, обід, полуденок та вечерю.  Перший сніданок потрібно запровадити одразу після восьми-десятигодинного сну. Якщо Ваша дитина встає дуже раненько, то зауважте, що до обіду вона може добре зголодніти. В такому випаду запроваджують «другий сніданок» близько 11-тої години. Інтервал між прийомами їжі має бути в межах чотирьох годин. На сніданок приготуйте сирну запіканку, легку молочну кашку або фруктове пюре. Пити можете дати свіжовитеснений сік (не забувайте про високу концентрацію, тому розбавляйте його водою) або компот.

Основним прийомом їжі впродовж дня, як і в дорослої людини, є обід. Починайте його з ріденького супу, який повинен бути обов’язковим. Готувати його можете на м’ясному або овочевому бульйоні, використовуйте тільки нежирні види м’яса: курятину або телятину. Наповнити суп можете бурячком, картоплею, капустою або морковкою. Непоганим варіантом будуть і крупи (пшоно, гречка). Хоча макарони у раціоні однорічної дитини не заборонені, але не рекомендуємо їх часто використовувати. Овочі нарізають в суп дрібними шматочками, а не перемелюють, як Ви робили це раніше. Друга страва теж може містити шматочки м’яса, найкращими делікатесами стануть страви з фаршу: тюфтелі, фрикадельки чи котлетки. Дозволеною є пісна риба без кісточок. Усі страви готуються на парі, рослинну олію використовуйте тільки у невеликій кількості. Найкраще для змащування підійде вершкове масло.  Як гарнір приготуйте маляті тушковану овочеву суміш або в’язку кашку. Можна приготувати і салат. Пам’ятайте, що він повинен складатися або тільки зі свіжих, або тільки з варених овочів. Змішувати два різні види забороняється. Запити це все пропонуйте компотом, він нормалізує та покращує роботу кишечника.

Полуденок складається з дуже легкого перекусу. Можна придбати спеціальне печиво і сік у відділі дитячого харчування. Також підійде низькокалорійна сирна маса з додаванням дрібно нарізаних бананів.

Вечеря теж має бути легкою. Не перевантажуйте однорічній дитині шлунок, думаючи, що так вона набирає потрібних кілограмів та вітамінів для росту. Відмінно смакують рисова  або пшоняна кашка, сирна запіканка з овочами. Молоді матері як вечірній напій пропонують крихіткам кисломолочний напій, який традиційно усталився в усіх рецептах дитячого харчування.
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією